Sjukvård

Starta akademisk vårdcentral för kvinnor

Pressmeddelande 190312

– Vi vill att vården ska vara jämställd, så är det inte idag, säger Catarina Wahlgren (V), gruppledare region Stockholm.

Diagnosticering, behandling och medicinering utgår oftast från forskning på män. Det finns flera sjukdomar som oftare drabbar kvinnor än män, till exempel psykisk ohälsa och migrän.

– Vården för kvinnor behöver förstärkas och därför vill Vänsterpartiet starta en akademisk vårdcentral med särskilt fokus på kvinnors hälsa och vårdbehov. Vården måste bli bättre på att möta kvinnors behov.

På vårdcentralen ska personalen bedriva forskning på sjukdomar som oftare drabbar kvinnor.

– Kvinnovårdcentralen ska göra genusanalyser på vårdutbudet och se hur det påverkar kvinnor och män. Vårdcentralen kan bli ett nytt nav för ökad kunskap om vård för kvinnor och kan utbilda vårdpersonal i hela regionen.

Under den förra mandatperioden skar den borgerliga majoriteten ner på vård för kvinnor som vårdval gynekologi, de stängde stressmottagningar och verksamheten för våldtäktsdrabbade på Röda Korsets kris- och traumaenhet.

– Vänsterpartiet vill istället satsa mer på vård för kvinnor. Kvinnor har samma rätt som män att vara nöjda med den vård som regionen erbjuder.

Kopiera länk