Nya Karolinska Sjukhuset
Jonas Lindberg (v), ledamot

V: Sjuksköterskor måste få högre lön och bättre villkor

Pressmeddelande
Region Stockholm redovisar ett överskott på 1,38 miljarder kronor för 2018. Den 9 april kommer bokslutet upp på regionstyrelsens möte. Samtidigt hotar sjuksköterskor på Nya Karolinska att säga upp sig för att de får sänkt lön. Vänsterpartiet kräver höjda löner för vårdpersonalen.

– Den blågröna majoriteten måste ta sitt ansvar och skjuta till mer pengar. Det finns ett miljardöverskott. Det är väldigt provocerande att ekonomidirektören får 2 miljoner i avgångsvederlag samtidigt som ledningen på Nya Karolinska sänker lönerna för sjuksköterskor som gör ett mycket viktigt arbete för att vården ska fungera.

– Om inte köerna ska bli ännu längre så måste de lyssna på personalen. Sjukhusen behöver jobba aktivt för att bli en attraktiv arbetsgivare. Det räcker inte med att säga det, säger Jonas Lindberg (V) specialistsjuksköterska och sjukvårdspolitisk talesperson i Region Stockholm.

Bland Vårdförbundets medlemmar är det 6 av 10 i åldern 30-49 år som funderar på att byta yrke och hälften anger lönen som skäl. Anna Sehlin (V) är regionråd i opposition:

– Vänsterpartiet vill satsa 1 miljard extra på personalen. Undersköterskor, sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor måste få anständiga löner.

Personalbristen i regionen har lett till hundratals stängda vårdplatser vilket har skapat längre köer. 1 700 barn står i kö för operation på Nya Karolinska. För tre år sedan väntade 800 barn på operation.

– Långa väntetider skapar onödigt lidande. Nu har den borgerliga majoriteten haft 12 år på sig att fixa vårdköerna. Det går för långsamt, säger Anna Sehlin.

Jonas Lindberg arbetar som specialistsjuksköterska och beskriver att det är uppror bland personalen som får sänkt lön.

– Vårdpersonalen måste få en högre grundlön som motsvarar inkomstbortfallet som beror på det nya avtalet. Vi har dessutom föreslagit 5 000 kronor mer i lönepåslag för sjuksköterskor som läser till specialister men den blågröna majoriteten säger nej. Sjukhusen måste skapa en bättre arbetsmiljö så att personalen vill stanna. Vem ska ta hand om våra sjuka när personalen säger upp sig, säger Jonas Lindberg.

Vänsterpartiets 10 förslag:

  1. Höj ingångslönerna. 27 000 kronor för en sjuksköterska. Region Stockholm ska vara löneledande.
  2. Bättre löneutveckling. De som har arbetat länge ska få högre lön. Inga fler lönekarteller.
  3. Bättre arbetsmiljö. Ge vårdpersonalen mer inflytande och skapa hälsosamma skift.
  4. Regelbunden kompetensutveckling på arbetstid.
  5. Inför betald specialistutbildning för sjuksköterskor och undersköterskor. Specialistutbildning ska ge högre lön.
  6. Arbeta för jämställdhet och jämställda löner.
  7. Anställ mer personal för att öppna stängda vårdplatser och korta köerna.
  8. Inför ett stopp för dyr hyrpersonal. Skapa istället en vikariepool med egna anställda.
  9. Sänk arbetstiden för de som har skiftarbete.
  10. Inför friskvård på arbetstid för friskare personal.
Kopiera länk