Psykisk ohälsa

Ideella aktörer utesluts vid upphandlingar

Den blågröna alliansen i Region Stockholm utesluter ideella aktörer vid upphandlingar. Flera idéburna vårdgivare förlorade vid årsskiftet tidigare uppdrag, bland annat Röda Korset, RFSL och Terapikolonier. Den 9 april tar regionstyrelsen upp en motion från Vänsterpartiet om IOP, Idéburet offentligt partnerskap. Patienter drabbas och kompetens försvinner, menar Vänsterpartiet.

– De ideella och idéburna aktörerna har en unik kompetens och erfarenhet som nu kommer att gå förlorad. Ytterst är det patienterna som drabbas, säger Anna Sehlin (V) regionråd i opposition.

Det har tagit 2 år för det borgerliga styret att svara på motionen.

– Den blågröna majoriteten drar ut på tiden och vill invänta ännu en utredning. Det förtroende som de idéburna aktörerna har byggt upp under flera år går inte bara att byta ut, säger hon.

Orsaken till att Region Stockholm har sagt upp gamla avtal är regler för offentlig upphandling. Små aktörer har svårt att vinna stora upphandlingar eftersom de inte har samma ekonomiska resurser som stora vårdföretag. Terapikolonier har tvingats stänga, även Röda Korsets Behandlingscenter för krigsskadade och torterade, RFSU-kliniken, Ersta diakoni och Stockholm sjukhem har förlorat sina avtal.

– Deras arbete är grundat på flerårig erfarenhet. De har unika arbetssätt som inte finns någon annan stans. Anna Starbrink säger att det finns likadana terapikollon men stämmer inte. Terapikolonier är inte bara för barn med kognitiva funktionshinder. Kollot ger barn och föräldrar en chans att vara i en accepterande miljö och utvecklas tillsammans. Barn får kompisar vilket gör det lättare att gå tillbaks till skolan.

Vänsterpartiet menar att det går att hitta en lösning för ett fortsatt samarbete.

– De skyller på IT och juridik men det går att lösa om man vill. Vi vill att regionen skapar IOP, Idéburet offentligt partnerskap eller Reserverade kontrakt. Det går att lösa om man vill.

Region Stockholm har avtal med Erikastiftelsen och i Region Skåne och Region Uppsala har de avtal med Röda Korset.

– Röda Korsets Behandlingscenter för krigsskadade och torterade har en unik kompetens. De kan ge rätt stöd till traumatiserade människor som har flytt från krig. Den kompetensen finns inte på en vanlig vårdpersonal. Hur ska de blågröna se till att dessa patienter får rätt vård?

Kontakt
Torbjörn Granrot, pressekreterare, 070-737 49 46, [email protected]

Pressbilder

Kopiera länk