Klimat

Hur påverkar EU Region Stockholm?

Ungefär hälften av all verksamhet i regioner och kommuner påverkas av EU. Vänsterpartiet kämpar för klimatet, mänskliga rättigheter, jämställdhet, arbetsrätten och demokrati. Vi vill ha ett Europa för alla, inte bara för de rika.

Vilka är de viktigaste frågorna som Vänsterpartiet driver i EU?

Klimat: Vänsterpartiet vill se ett mer ambitiöst klimatarbete i EU. Inga nya fossildrivna bilar ska säljas efter år 2025, inför en progressiv flygskatt i alla EU-länder, förbättra tågtrafiken i Europa, inrätta en europeisk klimatinvesteringsbank. Tågen ska vara tillgängliga för alla och det ska vara billigt att resa miljövänligt.

Mänskliga rättigheter: Vi vill ha en human flyktingpolitik, människor på flykt ska kunna få en fristad i Sverige och EU. Skapa en koalition av villiga EU-länder för en human flyktingpolitik. Vi är helt emot en militarisering av EU.

Jämställdhet: Vi står upp för jämställdhet och feminism, något som högernationalistister motarbetar. Försvara kvinnors ekonomiska rättigheter, ta krafttag mot mäns våld mot kvinnor, pornografi och trafficking, försvara aborträtten.

Schyssta arbetsvillkor: Inför ett socialt protokoll som ger alla arbetare bra villkor och skälig lön, alla som jobbar i Sverige ska betala skatt här, facket ska kunna kräva svenska kollektivavtal för alla som jobbar i Sverige, kräv kollektivavtal i alla svenska upphandlingar.

Demokrati: Begränsa lobbyisternas makt. Vi är mot federalism och ökad överstatlighet. Sverige ska ha en självständig ekonomisk politik. Sänk lönerna för EU-parlamentariker, inga fler odemokratiska och miljöfarliga handelsavtal, stoppa storföretagens skatteflykt, minska EU:s budget. Vi säger nej till en EU-armé.

Påverkar EU sjukvården?

– Ja, upphandlingsreglerna ska följas, även arbetstid, arbetsmiljö, regler för lika behandling, byggande och miljö. Det berör över 1 miljon människor som arbetar inom kommun och regioner. Socialpolitik och sjukvårdspolitik är i huvudsak nationellt men EU har ett folkhälsopolitiskt program.

Påverkas kollektivtrafiken av EU?

– Ja, företag som är med i upphandlingar måste godkännas av svenska myndigheter som i sin tur följer EU:s reglemente.

Påverkas vi av EU:s miljöregler?

– Ja, både EU och Sverige har skrivit under Parisavtalet. Vänsterpartiet vill att vi ska ställa om snabbare, minska fossila bränslen, bygga ut tågtrafiken och kollektivtrafiken. Vi vill också minska lobbyisternas makt eftersom det är ett demokratiproblem. Det finns 30 000 lobbyister i Bryssel, bland annat från flygbolagen och oljeindustrin.

Går det att driva en radikal klimatpolitik i EU?

– Ja, med opinion går det att påverka. När det finns en stor folklig rörelse och en progressiv kraft i Europaparlamentet så kan man skapa majoriteter.

Varför ska en rösta i valet till Europaparlamentet?

– Din röst spelar roll. Om du vill se en radikal och rättvis klimatpolitik så ska du rösta på Vänsterpartiet. Vi står upp för feminism, jämställdhet, demokrati och asylrätten vilket verkligen behövs nu när många högerextrema partier får ökat stöd runt om i Europa. Vi vill ha ett Europa för alla, inte bara för de rikaste.

Vänsterpartiets valplattform inför valet till Europaparlamentet

Kopiera länk