Sjukvård
Anna Sehlin (V) utanför Nya karolinska sjukhuset. Foto. Erik Nordlund

För liten budget bakom miljonunderskott

Pressmeddelande

Region Stockholm räknar med att få ett underskott på -631 miljoner kronor för 2019. Orsaken är att flera sjukhus går back. Det tar regionstyrelsen upp på dagens möte. Vänsterpartiet menar att sjukhusen får för liten budget som inte räcker till löner och personal.

– Akutsjukhusen har under flera år fått för liten budget. De är tvungna att hålla nere löner och det är en väldigt pressad arbetsmiljö. Vårdpersonal slutar och sjukhusen tar in dyr hyrpersonal. Det är en ond cirkel, säger Anna Sehlin (V) regionråd i opposition.

Personalbrist leder till fler stängda vårdplatser. Vänsterpartiet vill att man istället satsar på personalen för att de ska stanna kvar.

– Vi vill ha betald specialistutbildning och efter utbildning ska det ge högre lön. Vi vill även se förkortad arbetstid med bibehållen lön vilket ger mer tid för återhämtning. Sjukhusen behöver anställa mer personal så att de kan öppna fler vårdplatser, säger Anna Sehlin.

Prognosen för Nya Karolinska Solna är ett underskott på 1,2 miljarder kronor. Nu ska de varsla 550 tjänster inom administration.

– Det kommer att drabba vårdpersonalen och patienterna. Det är ett extremt ansträngt läge, säger Anna Sehlin.

Lönerna hålls nere genom kartellbildning. Vänsterpartiet vill se högre löner och att personalen ska få mer inflytande.

– Cheferna får inget löneutrymme. De får inte ens ge 20 kronor mer i lön. Det är helt absurt. Hur ska sjukhusen kunna behålla personal? Hur ska man kompensera duktig personal med lång erfarenhet?

 

Prognos för 2019

Danderyds sjukhus -82,8 miljoner kronor

Nya Karolinska Solna -1 230 miljoner kronor

Södersjukhuset -147 miljoner kronor

TioHundra AB -26, 5 miljoner kronor

Pressbilder

Kopiera länk