Kultur
Ann Mari Engel (V). Foto: Erik Nordlund

Olyckligt att stänga Internationella biblioteket

DEBATT

Måndagen den 2 september stänger det Internationella biblioteket i annexet till huvudbiblioteket vid Odenplan i Stockholm. Där finns en unik verksamhet och personal med specialistkompetens som nu skingras. 200 000 böcker på 120 språk kommer att flyttas till andra bibliotek och bli svårare för medborgarna att hitta.

Från stockholmarna har 10 000 namnunderskrifter samlats in och det har ordnats många manifestationer och demonstrationer under sommaren, senast i lördags. En stor grupp författare, bibliotekarie, kulturpolitiker och kulturorganisationer har också protesterat mot beslutet. Det är med stor besvikelse man konstaterar att inga ansvariga har velat möta upp för samtal.

Med rätta riktas ilskan och frustrationer mot den blå-gröna majoritet i Stockholms kommun som fattat detta beslut med kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) som banérförare för en utarmad bibliotekspolitik. 

Men en del av skulden kan också läggas på den borgerliga majoriteten i regionen, före detta Stockholms läns landsting, som 2016 drog in det ekonomiska stödet till biblioteket med 4,7 miljoner kronor.

Stödet var en viktig del av finansieringen av verksamheten. Dessa pengar, i Landstingets budget en mycket liten summa, var en mycket stor summa för Internationella biblioteket. Särskilt om man beaktar att den totala besparingen som man beräknar göra i och med nedläggningen uppgår till 5,8 miljoner kronor.

Vänsterpartiet anser att det var ett olyckligt beslut som togs av den borgerliga majoriteten att dra in Landstingets stöd till biblioteket, helt utan konsekvensanalys. Det innebar i slutändan att alla länets invånare nu går miste om en unik möjlighet att besöka och låna böcker på alla de språk som finns representerade i vår mångkulturella region.

Ann Mari Engel

(V) ledamot i Kulturnämnden i Region Stockholm

Kopiera länk