artikel
Jonas Lindberg i sina sjuksköterskekläder

Stockholm lägger ner flera vårdval

Region Stockholm lägger ner flera vårdval efter 16 år av borgerligt styre. Det blir de första kliven mot mer kontroll och mindre marknad i sjukvården. 

Begreppet ”vårdval” betyder att privata vårdföretag själva får bestämma var de vill öppna en mottagning. Regionen kan alltså inte själv bestämma att det till exempel ska finnas en ögonmottagning i Södertälje, en i Haninge och en i Norrtälje.

38 vårdval

Det tidigare Moderatledda styret i Region Stockholm har infört vårdval på ett 40-tal områden, allt från fotsjukvård och fysioterapi till gynekologi och cancerrehabilitering.

– Både vi i Vänsterpartiet och många som arbetar i vården har sett hur vårdvalen lett till en väldigt splittrad och ojämlik sjukvård, säger Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd i Region Stockholm.

13 vårdval ska förändras

Nyligen presenterade Vänsterpartiet och S/C/MP-koalitionen en omställningsplan för vårdvalen i Stockholm. Totalt 13 vårdval omfattas. Några ska tas bort, några ska förändras och några ska utredas vidare. Reformen var ett av kraven i det 44-punktsprogram som Vänsterpartiet förhandlade fram med det nya styret efter valet.

– Vi gör det här för patienternas skull. Sjukvården i Stockholm ska bli mer sammanhållen och mer rättvis. Behov, och inte efterfrågan, ska styra vem som får vård, säger Jonas Lindberg (V).

Hudsjukvård och allergologi

Två av de vårdval som ska läggas ner är specialiserad hudsjukvård och allergologi. Andra vårdval som ortopedi och gynekologi ska förändras. Anledningen är att motverka skenande kostnader och ojämlik fördelning i länet.

I hudsjukvården har koncentrationen av privata mottagningar i Stockholm lett till en akut brist på specialistläkare i hela landet de senaste åren. Region Stockholms genomlysning av vårdvalen tyder också på att det finns en överkonsumtion av hudvård som inte är medicinskt motiverad. Kostnaderna skulle sannolikt sjunka om vårdvalet tas bort.

Inom allergologin i Stockholm har det länge saknats vård. Näringslivet har helt enkelt inte varit intresserade av att öppna nya mottagningar. Det har både drabbat patienterna konkret och den långsiktiga kompetensförsörjningen, då det inte funnits tillräckligt med utbildningsplatser för läkare som vill specialisera sig på området.

– Hudsjukvård och allergologi är två tydliga exempel på hur fel det kan bli när man överlåter all kontroll till marknaden. Att privata vårdgivare gör vad de kan för att tjäna så mycket pengar som möjligt är inte konstigt, det ligger i sakens natur. Därför måste politiken ta sitt ansvar och säkerställa att det är behov som styr sjukvården, ingenting annat, konstaterar Jonas Lindberg (V).

Beslutet om att Region Stockholm lägger ner flera vårdval tas i berörda politiska nämnder i juni. Arbetet med att genomföra reformen kommer sedan att pågå under hela mandatperioden.

Läs mer om vården i Region Stockholm här

Kopiera länk