Nyheter
Jonas Lindberg (v), ledamot

Inte en skattekrona till nätläkarbolagen

Nätläkarna får sänkt ersättning från 650 kronor till 500 kronor. Det beslutade SKL i förra veckan. Ett välkommet beslut men långt ifrån tillräckligt. De vinstdrivande nätläkarbolagen tar resurser från primärvården, ställer fel diagnoser och skriver ut antibiotika i onödan.

De borgerliga partierna i Stockholmsregionen har varit mot en sänkt ersättning. I sin digitaliseringshybris håller de hellre vårdbolag bakom ryggen än att följa hälso- och sjukvårdslagen.

Sedan de digitala nätläkarbolagen har stormat in med aggressiv marknadsföring som uppmuntrar oss att söka vård för i princip allt, så har kostnaderna till denna bransch eskalerat kraftigt. De som söker vård via appar är medelålders friska storstadsbor främst i Stockholm. Det är inte de sjukaste med långa avstånd till vårdcentralen.

Det finns inga tecken på att den övriga vården har blivit avlastad. Hälso- och sjukvårdslagstiftningen är mycket tydlig. Den som har störst behov ska prioriteras. Hur bidrar nätläkarbolagen till detta? En rimlig konsekvens vore att ersättningen till nätläkarbolagen helt tas bort. Vår hälso- och sjukvårdspolitik finansieras och styrs offentligt därför det ska komma oss alla till del. Vården ska utgå från patientens behov, den finns inte till för att stötta vårdbolag.

Den som vill anlita en nätläkare kan betala själv.

Läs hela debattartikeln i Dagens Samhälle här

 

 

 

Kopiera länk