artikel
Jonas Lindberg framför Södersjukhusets busshållplats

Varslen avblåsta, men krisen på akutsjukhusen är inte över

Danderyds sjukhus och Södersjukhuset har meddelat att varslen av vårdpersonal dras tillbaka. De meddelar att tillräckligt många har slutat självmant för att de ska slippa varsla. Det betyder att personalstyrkan ändå reducerats kraftigt och att man inte ämnar ersätta de tjänster som försvunnit.

Besparingskraven på sjukhusen ligger kvar. Vårdplatsbristen har inte lösts.

– Det är positivt att Danderyd och SöS drar tillbaka varsel men folk som slutar och inte ersätts får stora konsekvenser för arbetsmiljön och patientsäkerheten. Sparkravet ligger kvar och det kommer märkas, säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm.

Vänsterpartiet krävde att sjukvården skulle få 1,3 miljarder extra för 2020, vilket hade gjort stor skillnad för akutsjukhusens verksamhet. I Vänsterpartiets budget fanns satsningar på personalens löner och arbetstider. Istället skrev Region Stockholm nya sjukhusavtal som innebär ytterligare besparingar för regionens sjukhus.

– Sjuksköterskor som jobbar inom dygnet runt-sjukvård på exempelvis SöS måste ha minst lika bra OB-ersättning som kassapersonal på Ica. De måste få arbetstider som de inte går under av. Vänsterpartiet fortsätter kräva bättre förutsättningar och resurser till sjukhusen så vi kan öppna de över 500 vårdplatser i regionen som är stängda på grund av personalbrist, säger Jonas Lindberg.

Kopiera länk