artikel

Stockholmsvården dåligt rustad för corona

Karin Rågsjö (V) och Jonas Lindberg (V): Redan nu är vården i kris – patienter trängs på akutmottagningarna och vårdpersonalen protesterar. 

Om coronaviruset sprider sig i Stockholm kommer intensivvårdsplatserna att bli hårt belastade. Högern som styr regionen med Miljöpartiet har misslyckats med att bygga upp en stark vård. Orsaken till krisen är personalbrist.

Nu sprider sig det nya coronaviruset i Europa. 300 personer är smittade i Italien och på Teneriffa är ett hotell satt i karantän. Hur skulle Stockholms sjukhus klara av att hantera ett utbrott av corona­viruset? Sjukvården är i kris, patienter trängs på akutmottagningarna och vårdpersonalen protesterar.

Akutmottagningen på Södersjukhuset kollapsade i helgen. Patienter trängs i korridorerna och dör i väntan på vård. Personalen på Nya Karolinska, Sös och Danderyds sjukhus varnar för att patientsäkerheten är hotad.

Sverige har minst antal vårdplatser inom EU med 2,2 vårdplatser per 1 000 invånare (2017). Därför uppstår det långa vårdköer. Orsaken är personalbrist. Om coronaviruset sprider sig i Stockholm blir intensivvårdsplatserna hårt belastade. I Europa är det bara Portugal som har färre intensivvårdsplatser än Sverige. Region Stockholm har få intensivvårdsplatser i förhållande till befolkningens storlek.

Våra sjukhus måste stå redo att klara av ett större utbrott av det nya coronaviruset. Vi ska ha den kapaciteten. Allt annat är ett extremt misslyckande.

Flera av Stockholms sjukhus har toppmoderna lokaler med välutrustade intensivvårdsplatser men de står tomma eftersom det saknas personal. Resursbristen till intensivvården har mer än dubblerats de senaste 10 åren. Det orsakar riskabla transporter av svårt sjuka patienter mellan akutsjukhusen för att hitta vårdplatser. Patienter skrivs ut för tidigt från intensivvården, de kroknar på en vårdavdelning och skickas sedan tillbaka till intensivvården. Så fungerar det i dag.

Vad kommer att hända om Stockholm får flera patienter som blir sjuka av coronaviruset? Vad kommer att hända med de äldre, multisjuka patienterna som är de mest sköra? En region som inte klarar av att ge vård en vanlig söndag i februari kommer inte klara av ett utbrott av coronaviruset.

Region Stockholm har större förutsättningar att bygga upp en stabil vård i jämförelse med många andra regioner. Högern som styr regionen med Miljöpartiet har misslyckats med att bygga upp en stark vård. Nu kommer 500 miljoner kronor extra till välfärden tack vare Vänsterpartiet. Vi förutsätter att de resurser som är avsedda för sjukvården går direkt till att anställa personal och ge dem en bättre arbetsmiljö.

Vården måste vara rustad för att klara av större virusutbrott. Det behövs en hälso- och sjukvård som möter behoven och där tillgängligheten når de med de störst behov. Vi ska kunna lita på vården. Alla borde känna sig trygga med att sjukhusen klarar av ett virusutbrott. Så är det inte i dag.

Det kostar pengar att ge en växande och åldrande befolkning vård. Under den borgerliga regeringen skapade högern en alltmer marknadsstyrd vård. I region Stockholm går privatiseringar före jämlik vård. Privata vårdföretag plockar varje år ut över 2 miljarder i vinst. Försäkringsbolag säljer privata sjukvårdsförsäkringar som låter den som betalar gå före i kön. Samtidigt ger högern sjukhusen svältbudgetar, de har varslat över 1 000 anställda inom vården och sjukhusen tvingas att spara pengar.

Vänsterpartiets krav är:

• Mer resurser till hälso- och sjukvården.

• Skapa fler vårdplatser. Fler intensivvårdsplatser behövs nu.

• Satsa på robusta vårdcentraler med områdesansvar.

• Bort med privata vinster inom hälso- och sjukvården.

• Satsa på personalen. Vänsterpartiet region Stockholm vill lägga 1,3 miljarder kronor extra på att anställa fler sjuksköterskor och utbilda fler specialister.

• Ingen gräddfil i vården. Patienter med privata sjukvårdsförsäkringar ska inte få gå före.

Våra sjukhus måste stå redo att klara av ett större utbrott av det nya corona­viruset. Vi ska ha den kapaciteten. Allt annat är ett extremt misslyckande.

Kopiera länk