Nyheter
Bild på vårdpersonal i operationsrum

Att skydda sjukvårdspersonal måste vara prio ett

Sjukvårdspersonal larmar om brist på skyddsutrustning. Trots att världshälsoorganisationen WHO rekommenderar långärmade skyddsrockar för personal som kommer i kontakt med patienter med covid-19, går Region Stockholm ut med att det räcker med kortärmade vanliga arbetskläder.

Karin Rågsjö, riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet Bild: Denny Lorentzen

Rekommendationen kan omöjligen baseras på medicinsk evidens om virusets smittsamhet, utan baseras med stor sannolikhet på situationen att det är brist på skyddskläder och annan skyddsutrustning.

I Italien har 24 läkare dött de senaste två veckorna i sviterna av corona, se Sveriges Radio 24 mars. Vi vill inte ha samma situation här. Vi måste till varje pris skydda vår personal. Region Stockholm har ett ansvar som arbetsgivare att se till att arbetsmiljön är säker. Vem ska vårda de smittade om vår sjukvårdspersonal själv är smittad?

De blågröna partierna som styr regionen har inte gjort tillräckligt. De har tvärtom skapat den här situationen. Det är bisarrt att sjukvårdssystemet, som hela tiden måste kunna ha beredskap för det oförutsägbara, inte har lagerhållning av läkemedel eller sjukvårdsmaterial. Men det har inte hänt av en slump. Hela den nationella lagerhållningen av läkemedel försvann när Alliansregeringen med Kristdemokraterna i spetsen avreglerade Apoteket 2009 av ideologiska skäl. Vården har behov av beredskapslager av både läkemedel och skyddsutrustning, men för vinstdrivande bolag blir det för dyrt. Sjukvården måste ha luft i systemet och ha material och läkemedel för ”just in case” istället för ”just in time”.

Jonas Lindberg, regionfullmäktigeledamot i Region Stockholm, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: Anna Drvnik

”Just in time” är ett koncept från biltillverkning. Som vanligt när konsulter inför bilindustrins koncept i sjukvården är det bäddat för katastrof.  ”Just in time” innebär att producera och leverera varor i precis den mängd och vid den tidpunkt som de behövs för, och har varit en modell som Region Stockholm anammat och som har lett till denna ohållbara situation. Det är naivt att tro att ”just in time” är lämpat för sjukvårdssystem.

Vänsterpartiet anser att Sverige borde ha ett statligt bolag som tillverkar både nödvändiga läkemedel och skyddsutrustning, varje region måste ha lager som kan användas i nödsituationer. Vi kan inte riskera vår personals och våra invånares hälsa på det här viset.

 

Karin Rågsjö, riksdagsledamot Vänsterpartiet

Jonas Lindberg, Vänsterpartiet Region Stockholm

Debattartikeln publicerad i Dagens Medicin 25/3-2020

Kopiera länk