Ekonomi

Satsa på fler turer istället för att jaga plankare!

Biljettkontroller i kollektivtrafiken i Stockholm riskerar att öka smittspridningen och sänder fel signaler till resenärerna. Sätt in flera turer och minska trängseln istället för hårdare tag mot plankare, skriver Anna Sehlin, oppositionsregionråd för Vänsterpartiet.

Anna Sehlin (V). Foto: Erik Nordblad
Anna Sehlin (V), regionråd i region Stockholm

SL har återupptagit sina biljettkontroller trots att coronapandemin inte har avtagit. SL menar att antalet fuskare fördubblats mot det normala, medan antalet resenärer halverats. Fuskåkare och minskat resande under Corona beräknas ha inneburit förlorade intäkter på 100 miljoner i veckan.

Samtidigt är trängseln stor på vissa turer – en smittorisk i sig som SL inte har förebyggt. Vi har inte heller fått några tydliga signaler om att epidemin i Sverige är på tillbakagång. Trots det vill SL utsätta sin personal och sina resenärer för en smittorisk.

Vänsterpartiet vill göra kollektivtrafiken attraktiv, ett bra alternativ till bil. Det ska vara tryggt, begripligt och bekvämt för att även på längre sikt bygga förtroendet från resenärerna och minska benägenheten att planka. Vid det här laget måste alla beslutsfattare nåtts av den krassa insikten att alla inte kan jobba hemifrån. Att kassapersonal, sjukvårdare, städare och många andra måste ta sig till sina arbetsplatser även i coronatider. Även ur miljösynpunkt vill vi att kollektivtrafiken ska vara ett alternativ till bil för så många stockholmare som möjligt. Vi har stor förståelse för att den som ska till jobbet väljer bilen om det är möjligt, om kollektivtrafiken upplevs både trång och opålitlig. Vi anser att SL:s personal har rätt till en trygg och smittfri arbetsmiljö. Återinförda biljettkontroller verkar i det här läget kontraproduktivt eller rentav cyniskt.

Läs hela artikeln hos ETC här!

Kopiera länk