artikel
Porträttfoto av Anna Sehlin

Vänsterpartiet kräver utredning av regionens konsultnotor

PRESSMEDDELANDE Region Stockholm har lagt 27 miljoner på konsulter till sin kommunikationsavdelning det senaste året. Konsulterna har utfört arbetsuppgifter som kunde gjorts av regionens egna anställda. Men de anställda har behandlats som ett B-lag, framkommer i Expressens granskning.

– Det blågröna styret verkar inte ha lärt sig någonting. Skräckexemplet Nya Karolinska kostade skattebetalarna miljarder i onödiga konsultnotor. Nu händer samma sak igen: man anlitar moderatkompisar och låter dem skicka miljonfakturor, säger Anna Sehlin (V), regionråd.

Kommunikationskonsulten Rickard Sjöberg på Quattroporte Konsult AB är en av de som jobbat heltid som konsult för regionen. Tidigare i sin karriär var han kampanjledare för Moderaterna. Hans företag har enligt Expressen fakturerat över tio miljoner till Region Stockholm. Mycket av det dagliga arbetet ska ha utförts av konsulter. Detta trots att majoritet och opposition är överens om så kallad konsultväxling, vilket innebär att uppgifter i högre grad ska utföras av anställda och mindre av konsulter.

– Irene Svenonius hävdar att man vill fokusera på kärnverksamheten och spara på administrationen. Samtidigt öser hon pengar över pr-byråerna. Hon har en del att förklara här. Att konsulter ständigt kallas in ger dålig kontinuitet och för lite insyn. Men framför allt är det vårdslös hantering av pengar, säger Anna Sehlin.

Vänsterpartiet kräver att konsultnotorna utreds, och att krafttag sätts in mot slöseriet med våra gemensamma skattepengar.

Hanna Gimstedt
Pressekreterare
070-737 72 17
[email protected]

Kopiera länk