Ekonomi
Foto på Vänsterpartiets budget 2023

Budget för Region Stockholm 2023

Vänsterpartiets budget för Region Stockholm 2023 innehåller bland annat en sänkning av SL-kortet och gratis kollektivtrafik för barn och unga. V satsar även flera hundra miljoner kronor mer än den styrande koalitionen på akutsjukhus och vårdcentraler.

Idag presenterar Vänsterpartiet sin budgetför Region Stockholm 2023. Vänsterpartiet lägger en egen budget som komplement till den budget som förhandlats fram med den styrande koalitionen bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Vänsterpartiets budget omfattar satsningar på sammanlagt 2,6 miljarder mer än den styrande koalitionen, vilket finansieras med en skattehöjning på 30 öre samt besparingar på andra områden. 

– Vi måste satsa oss ur den ekonomiska krisen. Det är inte läge att snåla om vi ska kunna ge sjukvården och kollektivtrafiken de resurser som krävs för att förbättra kvaliteten efter 16 år av Moderat vanstyre, säger Anna Sehlin, oppositionsråd för Vänsterpartiet i Region Stockholm. 

Vänsterpartiet satsar 234 miljoner mer än den styrande koalitionen på resurser till akutsjukhusen, uppräkningen blir då fem procent istället för fyra procent. Det täcker i högre utsträckning upp för kostnadsökningar och inflation. Budgeten innehåller även 235 miljoner extra tillsjukvårdspersonalens löner och arbetsvillkor, vilket innefattar en arbetstidsförkortning för barnmorskor och undersköterskor inom förlossningsvården, samt höjda ingångslöner för specialistsjuksköterskor och undersköterskor. Vänsterpartiets förslag innehåller också en resursförstärkning till vårdcentralerna motsvarande 3 procent mer än koalitionens förslag, 195 miljoner kronor. 

– Vårdpersonalen är vår viktigaste resurs och personalbristen är det största problemet i sjukvården. Vi kan inte vänta med att förbättra arbetsvillkor och löner så att människor vill jobba inom vården och stanna kvar, säger Jonas Lindberg, regionråd för Vänsterpartiet i Region Stockholm. 

Taxorna i kollektivtrafiken sänks. Barn och unga får gratis resor hela året, vilket kostar 900 miljoner kronor. Månadskortet sänks från dagens 970 kr till 860 kr under mandatperioden.  

– Att sänka taxorna är en tydlig jämlikhetsfråga. Alla ska ha råd att åka kollektivt. Det är bra för människors plånbok och det är bra för klimatet, säger Anna Sehlin, regionråd för Vänsterpartiet i Region Stockholm. 

Läs hela budgeten här: Vänsterpartiet Region Stockholm budget 2023 (pdf)

Kopiera länk