artikel

Säg upp MTR:s pendeltågsavtal

Det är dags att vinka adjö till MTR. Företagets dåliga personalpolitik har under en längre tid lett till stora problem i pendeltågstrafiken, och har också gått ut över resenärerna. Vänsterpartiet i Region Stockholm vill inte att optionen om att förlänga avtalet med ytterligare fyra år ska utlösas.

Företaget MTR kör sedan 2016 pendeltågstrafiken i Stockholm på uppdrag av regionen. Avtalet gäller fram till 2026, men det finns en möjlighet att förlänga till 2030. Under våren ska regionenens politiker fatta beslut om optionen ska utlösas eller inte, och Vänsterpartiet kommer att rösta nej.

Pendeltågstrafiken har lidit av omfattande trafikproblem på grund av avvecklingen av tågvärdarna, både i december och under våren 2023. Beslutet att ta bort tågvärdarna var formellt politiskt, men MTR har varit pådrivande under hela projektet och har skött implementeringen på ett anmärkningsvärt undermåligt sätt, och helt struntat i personalens protester och farhågor.

Men kritiken från företagets anställda är långt ifrån begränsad till tågvärdsfrågan. Facken har länge larmat om omfattande arbetsmiljöproblem och personalflykt, vilket är en stor anledning till den lokförarbrist vi ser i dag. Sammantaget är Vänsterpartiets bedömning att MTR:s förtroende att driva pendeltågstrafiken i Stockholm förbrukat, och vi kommer att verka för att avtalet sägs upp när ärendet kommer upp för beslut i trafiknämnden under våren.

 

Mer information

Pressmeddelande: V: Dags att säga upp pendeltågsavtalet med MTR

Debattartikel i Tidningen Mitt i: Det är dags att vinka adjö till MTR

Kopiera länk