artikel

Vi söker nämndemän till Förvaltningsrätten i Uppsala

Nomineringsanmodan för nämndemän till Förvaltningsrätten i Uppsala

Förvaltningsrätten är första instans bland de allmänna förvaltningsdomstolarna. Till förvaltningsrätten överklagar myndighetsbeslut som den berörda inte är nöjd med. Det kan till exempel gälla ett beslut som Försäkringskassan, Skatteverket eller kommunens socialtjänst fattat.

Förvaltningsrätten i Uppsalas domkrets består av samtliga kommuner i Uppsala Län och Västmanlands Län samt Norrtälje kommun, Upplands Väsby kommun och Sigtuna kommun. Nämndemän förväntas inte ha någon juridisk utbildning. Det är juristdomarens uppgift att ha kunskap om lagen.

Nämndemän får den utbildning de behöver på domstolen innan de kan börja tjänstgöra. En grundförutsättning för att kunna bli nämndeman är att du uppfyller domstolsverkets behörighets- och lämplighetskraven.

Dessa krav är bland annat att du är myndig, svensk medborgare och folkbokförd i någon av kommunerna Norrtälje kommun, Upplands Väsby kommun eller Sigtuna kommun. Nämndemän måste även vara lämpliga för uppdraget med hänsyn till bland annat omdöme, självständighet och laglydnad. Det finns också vissa yrken som inte går att kombinera med att vara nämndeman.

Mer om behörighets- och lämplighetskraven samt mer information om själva uppdraget kan du läsa här.

Regiongruppen tar endast emot nomineringar som kommer från partiföreningarna. Partföreningen tar in intresseanmälningar från kandidater och gör en bedömning av vilka som är lämpliga för uppdraget. Sen beslutar gruppmöte eller styrelsemöte vem/vilka föreningen vill nominera.

Personen som nomineras måste inte vara medlem i Vänsterpartiet men måste uppfylla övriga lämplighetskrav.
Till nomineringen behöver vi en presentation av nominerade personer samt kompletta uppgifter enligt följande:

• För- och efternamn
• Fullständigt personnummer (mycket viktigt!)
• Beskrivning av yrke/sysselsättning
• Adress
• Telefonnummer
• E-postadress
• Tidigare erfarenhet av att vara nämndeman
• Kort motivering

OBS! Alla nomineringar måste beslutas av föreningen, antingen vid medlemsmöte eller föreningsstyrelsemöte. Enskilda nomineringar tas inte emot.

Sista nomineringsdagen är 1 maj 2024. Nomineringarna ska skickas till [email protected]

Läs mer
Läs mer om att vara nämndeman och om nomineringsprocessen på domstolarnas hemsida.
Du kan också läsa mer på nämndemannaföreningens hemsida.

Kopiera länk