Appläkare dränerar vården
![En bild på en kölappsautomat som någon tar en lapp ur.](https://sll.vansterpartiet.se/wp/files/2024/12/Vardko-1024x576.jpg)
Appläkare dränerar vården och ger stora mängder vård till samhällets friskaste och rikaste, till enorma kostnader. Det är dags att regeringen vaknar och gör något åt miljonrullningen i nätläkarbranschen.
År efter år kommer larmrapporter om nätläkarna. Det brukar handla om att de skor sig på skattebetalarnas pengar och urholkar vården för dem som verkligen behöver den genom att ge läkarbesök på löpande band till personer som skulle bli friska av att bara vänta ut sin förkylning eller sitt eksem. Ändå händer ingenting och allt pågår som förr.
Region Stockholm har försökt införa regler med syftet att minska kostnaderna för nätläkare. Men det har visat sig vara väldigt svårt. Nätläkarna utnyttjar kryphål som finns i lagstiftningen och de flesta har flyttat sin verksamhet till Region Sörmland. Där är ersättningsnivån högre, och därmed behöver Region Stockholm betala mer.
Bara under januari till oktober 2024 betalade Region Stockholm mer än 300 miljoner kronor till appläkarna. Det är oerhörda summor. Bolag som Kry, Mindler och Doktor.se har avtal med Sörmland och varje gång någon från Stockholm använder deras appar får vi betala som om de gav sin vård där, och alltså betala Sörmlands taxor. Nätläkarna får betalt per kontakt, det finns inget kostnadstak. Då skapas incitament att locka patienter att höra av sig om och om igen för besvär som egentligen inte behöver vård. Region Sörmland har nyligen kritiserat nätläkarna för att göra för aggressiv reklam i sociala medier om hur lätt det är att få träffa en läkare, det är bara ett klick bort.
Thorne Wallman är en sörmländsk läkare som granskar kvaliteten i den digitala vården. Han menar att nätläkarna behandlar personer med lättare åkommor i alltför hög utsträckning, att appläkare dränerar vården. Vård- och omsorgsanalys har gjort en genomgång av den digitala vården som visade att cirka 25 procent av nätläkarkontakterna är ny vård som inte annars skulle ges någon annanstans. De visar också att digitala vårdbesök främst görs av barn och yngre vuxna, storstadsbor, personer som inte har någon kronisk sjukdom och personer med relativt goda socioekonomiska förhållanden, alltså de som behöver vård minst. Unga kvinnor är särskilt överrepresenterade i statistiken. En studie från Region Skåne visade redan 2019 att appläkarna inte avlastar den vanliga vården, vilket effektfullt slår hål på appförespråkarnas främsta argument.
Till och med Konkurrensverket har ifrågasatt rimligheten i att nätläkarna snedvrider konkurrensen, då de verkar på samma marknad som vårdcentralerna men har två helt olika ersättningssystem. Allt detta sammantaget borde göra att regeringen, även om den är borgerlig, vaknar till liv. Inte ens de kan väl tycka att det är ett bra system att massa pengar spenderas för vård som inte behövs? De brukar snarare trycka på att vården måste bli mer effektiv. Att ta bort nätläkarnas möjlighet att mjölka regionerna på pengar borde vara en av regeringen högt prioriterad fråga, kan man tycka.
SKR kan justera nivån på den så kallade utomlänstaxan, eller till och med slopa den, vilket vi hoppas ska ske inom kort. Det vore rimligt att patienter själva får betala för appläkarvård, det är inget som regionerna ska behöva bekosta. För att på riktigt täppa till kryphålen för nätläkarbolagen måste patientlagen ändras. Det kan bara regeringen göra. Den fastslår att patienter själva helt fritt får välja sin vårdgivare, och i det ingår även appläkare. Vårdcentralerna ska vara navet i sjukvården, då behöver de få möjlighet att ta hand om sina listade patienter och ge dem både fysisk och digital vård, utan att appläkarna dränerar dem på resurser.
Digital vård är framtiden. Vårdcentralerna behöver kunna träffa sina patienter online likväl som på en mottagning, det är vi de första att skriva under på. Men nätläkarna i sin nuvarande form urholkar den vanliga vården och minskar resurserna för de patienter som behöver vården mest. Så kan vi inte ha det länge till. Regeringen måste ta sitt ansvar för vården och reglera appläkarnas framfart i Sverige.
Karin Rågsjö, (V) riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson
Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd Region Stockholm