artikel

Venhälsan 40 år

Venhälsan startade i solidaritet – fyller nu 40 år

Stockholms och Sveriges viktigaste mottagning för personer som lever med hiv och män som har sex med män fyller 40 år.

Mottagningen startade ideellt 1982 av homosexuella läkare. De såg hur aids hade börjat skörda sina första offer i USA men ännu inte kommit till Sverige. Samhället hade ingen beredskap för att hiv skulle komma hit och bli anledningen att en hel generation homosexuella män dog eller fick se sina älskare och vänner gå bort. Det tog åratal innan Socialstyrelsen och regeringen reagerade. Därför blev Venhälsan en enormt viktig kraft och plats. 

RFSL:s läkargrupp, som startade Venhälsan, hade sin mottagning öppen två kvällar i veckan. I början erbjöd de tester för könssjukdomar. De undersökte även lymfkörtlar, eftersom det var det enda sättet att upptäcka hiv. Trycket var högt och de behövde snabbt införa ett bokningssystem för att hantera alla som ville testa sig.  

Ovärderlig kunskapshub

Nu är Venhälsan en del av Södersjukhuset, men drivs fortfarande till viss del av eldsjälar som brinner för hbtqi-personers hälsa och rättigheter. Det är en ovärderlig kunskapshub för hela Sverige gällande män som har sex med män, hiv och könssjukdomar. Mottagningen var först i Sverige att se apkopporna komma i Sverige i somras och har också varit först med att börja vaccinera. De har dialogmöten med patientföreningar för personer som lever med hiv. Venhälsan har även mött målgruppen för testning utanför vården på SLM (Scandinavian Leather Men) och på Stockholm Pride. Även PrEP-programmet startade på Venhälsan, vilket gjort att antalet hivdiagnoser nu har sjunkit dramatiskt. Personalen har mycket gott rykte på grund av sitt kunnande och sitt bemötande. Därför söker sig många män som har sex med män och transpersoner från hela Sverige dit.  

Venhälsan är en mycket viktig mottagning. Vänsterpartiet har under åren drivit på för mer resurser, för verksamheten är strategiskt viktig för Stockholm och Sverige. Vi satsar också pengar i vår budget för bemötandeutbildning i hbtqi-frågor så att resten av vården ska bli lika bra som dem. Venhälsans expertis går inte att hitta någon annanstans, den måste vi bevara. Vi hoppas Venhälsan slipper gå in i en 40-årskris nu, utan får leva i harmoni och välmående ett bra tag framöver till.  

Jonas Lindberg framför Södersjukhusets busshållplats

Jonas Lindberg, oppositionsråd för Vänsterpartiet i Region Stockholm

Läs mer om Venhälsan och hur det började här.

Kopiera länk