artikel

Avvecklingen av tågvärdarna – vad gör vi nu?

Vad har hänt? 

Vänsterpartiet är ett samarbetsparti till styret i Region Stockholm, som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Vi hade en överenskommelse att det skulle utredas ordentligt ifall det är säkert för resenärer och personal att ersätta tågvärdarna på pendeltågen med kameror och att avvecklingen av tågvärdarna skulle pausas under tiden.  

Det blev ingen utredning, utan en två veckors granskning av MTR:s egen dokumentation, som självfallet kom fram till att det är helt säkert att ta bort tågvärdarna. Den 1 mars 2023 går hälften av alla pendeltåg utan tågvärdar, trots lokförarnas protester. Många lokförare vägrar av säkerhetsskäl att köra tåg utan en tågvärd ombord och nu har det blivit kaos i pendeltågstrafiken med många inställda avgångar som en direkt konsekvens av beslutet från S, MP och C. 

Vad gör Vänsterpartiet nu? 

Vi försöker på alla sätt vi kan göra så att beslutet ändras.  

  • Vi har pratat med media om det svek vi tycker att det är att styret gör så här, för att väcka opinion. 
  • Vi har kontakt med fackförbunden för att lyssna på dem och stötta dem i deras protester. 
  • Vi arbetar aktivt i våra egna kanaler för att nå ut med frågan och skapa opinion. Vi träffar lokförare och tågvärdar för att hjälpa till att sprida deras berättelser. 
  • Vi pratar med styret kring deras beslut och försöker trycka på för att få dem att backa. 
  • Vi kommer att skriva ett eget förslag till trafiknämndens möte den 22a mars, där vi föreslår att tågvärdarna ska vara kvar. Det är då nämnden kommer rösta om tågvärdarnas framtid. 
  • Vi diskuterar och planerar internt kring andra sätt att sätta press på styret för att få dem att ändra sig.  

Här hittar du ett flygblad tågvärdar (pdf) som du kan skriva ut och dela ut om du vill hjälpa oss!

Kopiera länk