1400 vårdanställda får kortare arbetsvecka

Anna Sehlin och Jonas Lindberg står utanför Landstingshuset i Stockholm

Nästa år inför vi en arbetstidspilot med kortare arbetsvecka för vårdpersonal. Den innebär 34 timmars schemalagt arbete per vecka för alla undersköterskor och specialistsjuksköterskor på Region Stockholms operationsavdelningar.

– Personalens villkor och arbetsmiljö är den kanske viktigaste frågan för sjukvården just nu. Därför är vi väldigt glada att kunna presentera den här reformen, säger Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd i Region Stockholm.

Projektet, som Region Stockholm inleder senast i september nästa år, innebär att undersköterskor och sjuksköterskor på regionens operationsavdelningar får 34 timmar schemalagt kliniskt arbete per vecka. Resterande tid schemaläggs som återhämtningstid. Projektet omfattar totalt ungefär 1 400 medarbetare.

Vänsterpartiet har förhandlat fram reformen med den styrande Mittenkoalitionen, och den finns med i Region Stockholms budget för 2025.

– Det här är en stor framgång för Vänsterpartiet, konstaterar Jonas Lindberg.

Modellen har inspirerats av ett liknande försök i Region Östergötland, som har visat på mycket goda resultat. Sedan personal på operationsavdelningarna i Norrköping och Linköping fick kortare arbetsvecka har sjukskrivningstalen sjunkit och antalet utförda operationer ökat med 12 procent, eftersom många som tidigare jobbat deltid valt att gå upp till heltid. Lönekostnaderna ökade under samma period med 0,67 procent.

Regionen avsätter totalt 200 miljoner kronor för projektet under en två års-period. Om det blir pengar över ska projektet kunna utvidgas till fler verksamheter.

– Vi har öronmärkt pengar för detta för att vara på säkra sidan. Men om allt går bra tror och hoppas vi att notan för den här reformen blir relativt blygsam. Vinsterna, både för personalen och för sjukvården som helhet, är dock stora, säger Jonas Lindberg.

Pilotprojektet kommer att pågå under två år. Sedan ska vi utvärdera resultaten, och om utfallet är positivt ska regionen kunna permanenta reformen.

Innan projektet kan sätta igång ska fack och arbetsgivare förhandla detaljerna.

Kopiera länk