artikel

Om Coronautbrottet

Det finns mycket att göra nu när vi har ett utbrott av en mycket smittsam sjukdom i Stockholm. 

1. Låt oss nu gemensamt ta ansvar och bilda en skyddsring runt våra äldre och redan svårt sjuka patienter.

2. Oro sprider sig snabbare än virus. Vi har bra myndigheter och kunskap i Sverige. Jag har full tillit till det. Rykten på sociala medier och panikartade krav är inte produktivt.

3. Bra med extra statliga medel till sjukvården. Vi måste befria alla sjukhus från liggande besparingskrav och låta dom ta höjd för den som behöver göras. Då behövs resurser.

4. Fler intensivvårdsplatser behövs akut. Sverige ligger katastrofalt dåligt till här. Det vi på kort sikt kan göra är att uppsöka pensionerade specialistsjuksköterskor i intensivvård. Alla som har specialistutbildning i intensivvård men som jobbar med annat idag (därför att de slutat pga tuff arbetsmiljö) måste få möjlighet till tjänstledigt från sina arbetsgivare så att de kan rycka in och bistå. Då kan vi snabbt skapa fler intensivvårdsplatser. All personal som jobbar måste få ordentligt betalt nu. Långsiktigt behövs helt andra tag sen.

5. Skyddsutrustning. Här behöver hela samhället agera för att vårdpersonal har relevant skyddsutrustning som inte riskerar ta slut.

6. Slopa karensdagen. Särskilt i vården. Omgående. Vi vill inte ha sjuknärvaro på jobbet.

Jonas Lindberg (V)

Kopiera länk