Kollektivtrafik
Anna Sehlin (V). Foto Erik Nordblad

Hårdare tag i tunnelbanan fungerar inte

Pressmeddelande

Fler kontrollanter i tunnelbanan har lett till ökade kostnader men andelen plankare är densamma. Den blågröna majoriteten i region Stockholm har satsat på mer kontrollanter, högre spärrar och fler övervakningskameror i kollektivtrafiken. Vänsterpartiet är kritiska.

– Det blir dyrt för skattebetalarna och det fungerar inte. Vi vill använda skattepengarna till att göra kollektivtrafiken bättre. Vi vill återinföra sommarlovskortet så att alla barn och ungdomar kan resa fritt i SL i sommar. Pensionärer ska kunna resa gratis i lågtrafik och SL-kortet ska gälla på skärgårdsbåtarna året om, säger Anna Sehlin (V) regionråd i opposition i Region Stockhom.

SL har dubbelt så många kontrollanter, högre böter och spärrarna stängs nu snabbare.

– Hårda tag och mer kontroll fungerar inte, säger Anna Sehlin. Antal resenärer som inte betalar är detsamma. Det är ett slöseri med skattebetalarnas pengar. Fler kontroller kan också leda till att fler resenärer känner sig otrygga.

SL:s kostnader för biljettkontroller ökar. Förra året betalade SL 41,9 miljoner kronor till säkerhetsbolaget ISS för kontroller. Samtidigt får de bara in 22,5 miljoner kronor från straffavgifter.

– SL:s satsning på fler kontrollanter är en förlustaffär. Vad tycker skattebetalarna och resenärerna om det? Nu måste moderaterna ta ansvar för ekonomin och lägga pengarna på rätt saker.

– Kollektivtrafiken måste fungera bättre. Folk måste komma i tid till jobbet och det ska vara billigare att resa klimatsmart. Fler måste ställa bilen och istället ta bussen.

Pressbilder

Kontakt
Torbjörn Granrot, pressekreterare 070-737 49 46, [email protected]

Kopiera länk