Kultur
Ann Mari Engel. Foto: Erik Nordlund

Öka stödet till fri kultur och folkbildning

Pressmeddelande

Vänsterpartiet satsar 47 miljoner kronor mer på kultur än det moderatledda styret i Region Stockholm. Allra mest stöd går till folkbildningen. Vänsterpartiet i Region Stockholm vill värna den fria kulturen och föreslår att regionen blir en fristad för förföljda författare och konstnärer.

– Folkbildningen är hotad. Den når alla och erbjuder bildning, konstnärlig utveckling och utbildning i demokrati  Den är viktig för människor som saknar formell utbildning och Studieförbunden gör det möjligt för fler att utöva och uppleva kultur, säger Ann Mari Engel, (V) kulturnämnden Region Stockholm.

Vänsterpartiet satsar 10 procent mer på kulturen än den blågröna majoriteten i regionen, totalt 47 miljoner kronor för nästa år. Ann Mari Engel tycker det är livsviktigt att värna den fria kulturen:

– Det finns många oroande tecken på politisk styrning av kulturen. När politiker börjar styra konstens innehåll rör vi oss utför längs ett sluttande plan. Alla har rätt att uttrycka sig fritt och konsten måste vara fri från politisk styrning, säger Ann Mari Engel.

Vänsterpartiet vill öka stödet till den fria kulturen.

– Lokaler och personal blir dyrare,  och många fria grupper och konstnärer är redan underfinansierade, säger hon.

I Vänsterpartiet budget satsar de 10 miljoner kronor till stöd för fri kultur samt 5 miljoner till ökat scenkonststöd. Vänsterpartiet vill också att Region Stockholm ska söka medlemskap i Icorn för att bli en fristad för förföljda författare och konstnärer.

Ur Vänsterpartiets budget

  • 20 miljoner till folkbildningen, folkhögskolor och studieförbund
  • 10 miljoner till stödet för fri kultur
  • 6 miljoner till kultur i vården och ett permanent stöd till clownerna Glädjeverkstaden
  • 5 miljoner till ökat scenkonststöd
  • 2 miljoner till kulturbussar för förskolor och skolor
  • 1 miljon till förföljda artister och författare inom Icorn

Hela Vänsterpartiet budget

Icorn

Kontakt
Torbjörn Granrot, pressekreterare, 070-737 49 46

Kopiera länk