Sjukvård
Jonas Lindberg framför Södersjukhusets busshållplats

V: Privata vårdbolag måste bidra med medicin och personal


PRESSMEDDELANDE
Privata vårdbolag fortsätter med skönhetsoperationer samtidigt som den offentliga vården har stor brist på mediciner, skyddsutrustning och personal. Vänsterpartiet vill att den offentliga vården ska ha rätt att kräva resurser från privata vårdbolag.

– Det är helt barockt att skönhetskliniker fortsätter med bröstförstoringar som om ingenting har hänt. Vi är mitt i en coronapandemi med stor smittspridning och många dödsfall. Den offentliga vården är extremt pressad och personalen gör sitt yttersta, säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (V) Region Stockholm.

Sjukvården har larmat om brist på personal, skyddsutrustning och mediciner, exempelvis narkosmedel som skönhetskliniker använder.

– Hur kan det vara möjligt att privata skönhetskliniker har kirurger, operationssalar och narkosmedel samtidigt som vården går på knäna, säger han.

Flera privata vårdföretag bidrar med material och personal till den offentliga vården men inte alla.

– Regionen måste få en juridisk möjlighet att använda alla resurser som finns.

Jonas Lindberg anser att de avtal som Region Stockholm har med privata vårdbolag i regionen nu måste skrivas om.

– Vi vill skriva in en bindande klausul i de befintliga avtalen med de privata företagen omgående. Det ska inte vara frivilligt att bidra med resurser till den offentliga vården i en kris. Vi kommer att skriva en motion om det.

Vid en kris vill Vänsterpartiet att Socialstyrelsen ska få befogenhet att flytta personal och material från den privata vården till den offentliga för att kunna ge vård efter behov.

Kontakt
Torbjörn Granrot, pressekreterare, 070-737 49 46, [email protected]

Kopiera länk