Sjukvård

Ett jämlikt samhälle leder till en mer jämlik hälsa

Vänsterpartiet vill att vårdcentraler i socioekonomiskt utsatta områden ska få mer resurser, mer personal och utökade öppettider, skriver Jonas Lindberg och Anna Sehlin i en replik.

Den blågröna röran (M, L, KD, C, MP) som ansvarar för sjukvården har nyligen godkänt att ännu ett privat företag ska få öppna en vårdcentral på Östermalm. Man skulle kunna tro att de är dödssjuka på Strandvägen.

Människor med hög utbildning och hög inkomst lever sju år längre än personer med låg utbildning och låg inkomst, visar Folkhälsokollen 2019. Genomsnittsinkomsten i Rinkeby är hälften så stor jämfört med Stockholms innerstad och de som tjänar allra mest bor på Östermalm. Liberalerna driver en omvänd Robin Hood-politik.

Vänsterpartiet vill att vårdcentraler i socioekonomiskt utsatta områden ska få mer resurser, mer personal och utökade öppettider. Hälso- och sjukvårdslagen ger möjlighet till kraftiga särbehandlingar av vårdverksamheter om det finns särskilda skäl. Men det blågröna styret i Region Stockholm vägrar. Flera vårdcentraler i socioekonomiskt utsatta områden har många hyrläkare vilket är dyrt och leder till bristande kontinuitet.

Läs hela artikeln här!

Kopiera länk