Kollektivtrafik

Biljettkontroller kan leda till ökad smittspridning

PRESSMEDDELANDE
SL inför nya biljettkontroller samtidigt som coronapandemin pågår. Det leder till ökad risk för smittspridning enligt Vänsterpartiet. De vill att resenärer själva ska kunna blippa sina kort för att minska smittspridningen.

– Varför vill Kristoffer Tamsons (m) riskera människors hälsa? Det är oansvarigt av honom att införa biljettkontroller som riskerar leda till att fler blir smittade av Covid-19, säger Anna Sehlin, regionråd (V) Region Stockholm.

Vänsterpartiet vill se ett system där resenärer själv blippar sina SL-kort.

-När SL gör sina biljettkontroller så utsättas resenärer och kontrollanter för ökad smittorisk, säger Anna Sehlin.

SL ska följa folkhälsomyndighetens rekommendationer säger hon.

– Alla måste hålla avstånd för att minska smittspridningen. Det är fortfarande en väldigt stor risk att biljettkontrollanter och resenärer smittar varandra. SL måste skapa en säker arbetsmiljö för biljettkontrollanter.

Vänsterpartiet har tidigare föreslagit att SL ska införa självvisering på alla bussar.

-Trafiken kommer att flyta bättre när resenärer kan gå på och av genom samtliga dörrar. Betalningsansvaret ska läggas över på den som reser. Det fungerar i Göteborg, säger Anna Sehlin.

I vanliga fall måste bussförare kontrollera att resenärer betalar.

-Om resenärer får gå på i alla dörrar och själva blippar sina biljetter så blir arbetsmiljön för bussförarna bättre eftersom de slipper konflikter, säger hon.

Kopiera länk