Politik

V: Stockholm har farligast akutmottagningar i hela landet

PRESSMEDDELANDE: Den blågröna majoriteten för en patientosäker sjukvård med underfinansiering och dåliga arbetsvillkor som resultat.

25 onödiga dödsfall per år – det är resultatet av platsbristen på Stockholms akutmottagningar visar en rapport presenterad av Dagens Nyheter förra veckan. Men att akutvården i Stockholm är farlig för patienterna har varit känt länge. För tre år sedan bedömde Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) att fyra av de fem patientfarligaste akutmottagningarna låg i Stockholm. Ingen förbättring har skett sedan dess – överbeläggningarna ökar. Utlokaliserade patienter likaså.

 

– Belastningen och väntetiderna på en akutmottagning beror ofta på brist på vårdplatser för de som ska läggas in. Brist på bemannade vårdplatser och avsaknad av sjuksköterskor leder till fler dödsfall som hade kunnat förhindras, säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i region Stockholm.

 

Stockholm är näst sämst i Sverige gällande andel sjuksköterskor per 100 000 invånare.  Vänsterpartiet ser allvarligt på situationen och vill att regionen anställer fler sjuksköterskor, öppnar upp fler vårdplatser på akutmottagningarna och sätter patientsäkerheten först.

 

– Det är helt ofattbart att regionen vet hur situationen på våra akutmottagningar ser ut och att retoriken och politiken syftar till att fortsatt minska andelen personal på våra akutsjukhus, säger Jonas Lindberg.

 

Vänsterpartiet vill att kopplingen mellan hög belastning på akutmottagningarna och ökade dödsfall tas på allvar av den blågröna koalitionen som styr regionen. Våra förslag gällande mer resurser till sjukvården och mindre på privata avtal och konsulter bygger på hållbarhet och patientsäkerhet. Bygger vi en god arbetsmiljö så får vi också en patientsäkrare sjukvård.

 

 

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson, (V) region Stockholm
Kopiera länk