Coronapandemin

V: Sänk inte kompetensen runt dom svårast sjuka patienterna

PRESSMEDDELANDE

Intensivvårdsavdelningarna, IVA är fortfarande under stor press på grund av Corona. Särskilt Karolinska är extra belastat. Nu föreslås att kravet på utbildning för att jobba med de sjukaste patienterna sänks. Direkt farligt anser Jonas Lindberg, Vänsterpartiet och själv specialistsjuksköterska.

– Det är fullständigt förödande att sänka kompetenskraven runt dom svårast sjuka patienterna. Den faktor som i högsta grad påverkar utfall och dödlighet för svårt sjuka patienter är närheten till specialistutbildade sjuksköterskor. Det har flera studier fastslagit, säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm.

Vänsterpartiet anser att förslaget är ett resultat av det politiska högerstyrets personalpolitik. Många har valt att sluta på grund av stressig arbetsmiljö och dåliga arbetstider. Sedan 2015 fram till idag har antalet anställda intensivvårdssjuksköterskor på Karolinska minskat med 65 stycken enligt Vårdförbundet.

Förra året tillkom extra personal från privata vårdgivare. Det gör det inte på samma sätt i år. Istället föreslås att kravet på utbildning för att jobba med de sjukaste patienterna sänks.

– Det är också absurt att regionen fortfarande inte kräver att privata vårdgivare ska bidra med personal till den offentligt drivna akutsjukvården när intensivvården är mer belastad än någonsin. Jag är själv specialistutbildad intensivvårdssjuksköterska hos en privat vårdgivare i Stockholm. Min arbetsgivare säger att så länge inte regionen kräver att jag ska släppas till akutsjukhusen så kommer dom inte göra det, säger Jonas Lindberg (V).

 

För ytterligare information:

Marre Mayr, Pressekreterare

[email protected] 070-737 65 60

Kopiera länk