Sjukvård
Jonas Lindberg i sina sjuksköterskekläder

Kommission för arbetsmiljön i sjukvården tillsätts

En ohållbar vardag i vården med ständigt övertidsarbete, utmattade kollegor och överbelastning är ingen naturlag. Därför startar vi, Mittenkoalitionen i Region Stockholm och Vänsterpartiet, en kommission för arbetsmiljön i sjukvården.

Mittenkoalitionen tillsammans med Vänsterpartiet i Region Stockholm tillsätter en kommission för vårdens arbetsmiljö. Beslutet tas på Regionstyrelsen den 16 maj. Vårdfacken har länge efterfrågat en nationell kriskommission för vårdens arbetsmiljö, en kommission för arbetsmiljön i sjukvården blir Region Stockholms svar.

– Politikerna har inte lyssnat på medarbetarna i vården, de har bildat sjukvårdsupprop och skrikit sig hesa ute på gatorna. Så kan vi inte fortsätta ha det, vi ska ha ett inlyssnande ledarskap, säger Jonas Lindberg, oppositionsregionråd för Vänsterpartiet i Region Stockholm.

Kommissionen består av en ledamot från varje parti i regionfullmäktige, ledamot och suppleant från SACO, Vårdförbundet, Kommunal och Vision, samt regionens HR-direktör, sjukvårdsdirektör och ytterligare tjänstepersoner. Robert Johansson (S) är ordförande i egenskap av personalregionråd. Uppdraget är att lämna en slutrapport till förvaltningen i juni 2024.

– Att prata om ett inlyssnande ledarskap är enkelt och låter bra, men det krävs också verkstad. Den här kommissionen är vårt sätt att visa att vi menar allvar, och att vi är redo att gå från ord till handling och ta ett ordentligt helhetsgrepp framåt, säger Jonas Lindberg, oppositionsregionråd för Vänsterpartiet i Region Stockholm.

Läs artikel om kommissionen i Dagens Medicin här.

Läs vår gemensamma debattartikel i Mitti här.

 

Kopiera länk