Parlamentariskt arbete

Vänsterpartiet är samarbetsparti till styret

Vänsterpartiet är mandatperioden 2022-2026 samarbetsparti till Mittenkoalitionen (S, C, MP) som styr Region Stockholm i minoritet. Vi förhandlar budget med de tre styrande partierna varje år, men lägger även fram en egen budget till regionfullmäktige. När vår budget inte får tillräckligt med röster röstar vi på Mittenkoalitionens budget, som vi varit med och förhandlat fram.

I Region Stockholm finns ett stort antal nämnder, beredningar och utskott med representanter från de åtta partierna i regionfullmäktige. I vissa frågor förhandlar Vänsterpartiet med Mittenkoalitionen även i nämnderna. När vi inte är överens med styret kan vi lägga egna förslag och skrivelser.

Organ i regionen

Nedan följer ett urval av de viktigaste organen i regionen där Vänsterpartiet finns representerade. Totalt har vi 54 förtroendevalda med olika uppdrag i Region Stockholm. I vissa organ har vi presidieposter, det vill säga vice ordförandeposter, och tack vare det mer insyn i pågående och kommande frågor.

Regionfullmäktige

V: 18 ledamöter och 14 ersättare (antalet ersättare beror på hur många olika valsedlar partiet väljer att använda i valet).

Fullmäktige har möten cirka en gång i månaden och är regionens högsta beslutande organ. Fullmäktige tar beslut om budget, investeringar och motioner från olika partier. Fullmäktiges möten brukar ta i princip hela dagen från morgon till ibland sen kväll.

Regionstyrelsen

V: Två ledamöter och två ersättare

Regionstyrelsen har ett övergripande ansvar för alla regionens verksamheter. Vissa frågor förbereds av regionstyrelsen inför slutgiltigt beslut i regionfullmäktige, medan andra frågor klubbas direkt av regionstyrelsen.

Hälso- och sjukvårdsnämnden

V: Två ledamöter och två ersättare

Hälso- och sjukvårdsnämnden ansvarar som namnet antyder för sjukvården i regionen. Här fattas bland annat beslut som rör akutsjukhusen och den specialiserade öppenvården. Nämndens budget 2024 är 66,9 miljarder kronor.

Primärvårdsnämnden

V: En ledamot (1:e vice ordförande) och en ersättare

I primärvårdsnämnden hanteras främst frågor som rör vårdcentralerna. Nämnden är ny för mandatperioden och en del av det långsiktiga arbetet att öka primärvårdens andel av den totala sjukvårdskakan i Region Stockholm. Nämndens budget 2024 är 14,1 miljarder kronor.

Trafiknämnden

V: Två ledamöter och två ersättare

Trafiknämnden ansvarar för SL och kollektivtrafiken i Region Stockholm, men även färdtjänstfrågor. Nämndens budget 2024 är 13,5 miljarder kronor.

Kulturnämnden

V: En ledamot (1:e vice ordförande) och en ersättare

I kulturnämnden hanteras frågor som rör kultur och folkbildning. Regionen finansierar bland annat Konserthuset och verksamhetsstöd åt ett hundratal olika föreningar och stiftelser. Nämndens budget 2024 är 587 miljoner kronor.

Klimat- och regionutvecklingsnämnden

V: Två ledamöter och tre ersättare

Klimat- och regionutvecklingsnämnden ansvarar för områden som den regionala cykelplanen, skärgårdsfrågor och landsbygdsfrågor. Planen ”Regional utveckling för Stockholmsregionen”, kallad RUFS, är en av nämndens viktigaste frågor. Nämndens budget 2024 är 163 miljoner kronor.

Seniorvårdsberedningen

V: En ledamot (1:e vice ordförande) och en ersättare

Seniorvårdsberedningen är en beredning under hälso- och sjukvårdsnämnden. Här bereds frågor som rör vård av äldre och sammanhållen vård och omsorg i samråd med kommunerna.

Utöver ovan nämnda nämnder finns en mängd andra organ i regionen som folkhälso- och tandvårdsberedningen, psykiatriutskottet, regionala skärgårdsrådet, Skärgårdsstiftelsen och sjötrafikutskottet.

Interna utskott

Vänsterpartiets regiongrupp har också tre interna intressepolitiska utskott för sjukvård, trafik och klimat- och regionutvecklingsfrågor. De intressepolitiska utskotten ordnar egna möten och studiebesök för fördjupning i respektive politikområde. Alla som har förtroendeuppdrag ingår i minst ett av dessa utskott.

Kopiera länk