Politik
V-Politikerna Jonas Lindberg och Anna Sehlin utanför Karolinska Sjukhuset. Vi ökar nu anslaget till vården.

Nu rustar vi upp vården!

År efter år har länets sjukhus varit underfinansierade. De har dragits med orimliga sparkrav och ohållbara nödlösningar utan långsiktighet. Patientsäkerheten har raserats, väntetiderna på akuten har blivit längst i landet och arbetsvillkoren i vården kan bara beskrivas som katastrofala.

Därför var ett av Vänsterpartiets krav på det nya regionstyret att sätta stopp för sparkrav, snålande och varsel på akutsjukhusen.

Vi såg till att den nya budgeten hade utrymme för bättre arbetsvillkor, ökat personalinflytande och bättre löner. Men inflationen, tillsammans med det förra styrets närmast patologiska kortsiktighet, har satt sjukhusen i en mycket svårare sits än vi först förstått. Larm kom från regionens verksamheter om att pengarna inte räckte till.

Därför tillför vi nu, i samarbete med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet ett räddningspaket för vården. Vi lyssnar på personalens behov och ger dem det de behöver – förutsättningar att fortsätta arbeta i vården och ge bra vård.

Inga fler varsel, nedskärningar och sparkrav, utan långsiktiga lösningar och förutsättningar att fungera.

I paketet ingår två miljarder extra till akutsjukhusen – varje år. Vi vet att tillfälliga lösningar gynnar kvartalsrapporter mer än patienter och personal och därför är det ökade anslaget varaktigt och beständigt.

Det är pengar vården kan räkna med. 

Samtidigt stärker vi primärvården genom att satsa på fler allmänläkare och införa ett snabbspår så att fler läkare kommer i arbete efter sina studier. Genom att lyfta primärvården fångar vi upp patienter i tid och förhindrar framtida sjukhusbesök och avlastar på sikt den ansträngda akutvården.

Beslut om reformpaketet fattas på regionstyrelsen i mars.

Läs mer om Vänsterpartiets politik i Region Stockholm här.

Kopiera länk